Ako dlho variť vajíčka: Kompletný sprievodca

Ako dlho variť vajíčka: Kompletný sprievodca

Varenie vajíčok je základnou kuchárskou zručnosťou, no výsledok závisí od mnohých faktorov. Či už preferujete vajíčka na mäkko, na hniličku alebo natvrdo, správny čas varenia je kľúčový. Poďme sa pozrieť na všetky dôležité fakty, ktoré potrebujete vedieť.

Dôležité faktory pri varení vajíčok

  1. Veľkosť vajíčka
  2. Počiatočná teplota
  3. Aké vajíčko chceme dosiahnuť

Časy varenia vajíčok vo vode

Uvedené časy sú orientačné a počítajú s vajíčkami izbovej teploty a strednej veľkosti:

  1. Na mäkko (tekutý žĺtok, jemný bielok):
    • 4 až 5 minút vo vriacej vode.
  2. Na hniličku (krémový žĺtok, pevný bielok):
    • 6 až 7 minút.
  3. Natvrdo (pevný žĺtok aj bielok):
    • 9 až 12 minút.

➡ Tip: Ak chcete dosiahnuť presne požadovanú konzistenciu, ihneď po dovarení vložte vajcia do studenej vody, aby ste zastavili proces varenia.

Praktické rady a tipy

  • Jednoduché šúpanie: Vajcia natvrdo je najlepšie šúpať pod tečúcou vodou. Staršie vajcia (cca týždeň) sa šúpu ľahšie ako čerstvé.
  • Ako spoznať čerstvosť: Ponorte vajce do vody. Čerstvé vajce zostane na dne, zatiaľ čo staršie sa začne vznášať.

 

Zdroj textu: redakcia, zdroj foto: pexels.com

Redakcia Avatar